Opublikowany przez:
Joanna P.
Redakcja
2018-02-22 10:43:42
Autor zdjęcia/źródło:
Obiad wielkanocny, Pexels, pixabay
Przepis na pyszne menu na obiad wielkanocny? Rodzina i zaproszeni goście, do tego pyszne potrawy, które zadowolą gusta ucztujących i mamy rodzinny obiad wielkanocny.
Z pewnością macie swoje ulubione potrawy wielkanocne, które powinny pojawić się w trakce wilekanocnego obiadu. Kojarzą się Wam ze świętami i chętnie je gotujecie. Trudno sobie wyobrazić obiad wielkanocny bez żurku z jajkiem lub białego barszczu. To nasze polskie pyszne zupy świąteczne, które smakują wyjątkowo podczas Wielkanocy. Drugie danie dominuje zwykle pieczone mięso, może to być indyk lub mięsna rolada. Do tego kochamy ziemniaki i surówki lub warzywa na ciepło. W święta pieczemy baby wielkanocne, a także tradycyjne mazurki i serniki. Dają wiele swobody w wykonaniu, więc każdy może przemycić ukochane składniki. Mazurków i serników jest chyba tyle rodzajów ile przyrządzających je gospodyń.
Chcemy pozostać w polskim klimacie wilkanocnym, ale zaproponować Wam nieco inne dania jako głowne menu na obiad wielkanocny, choć nadal bardzo zbliżone do tych tradycyjnych. Oto nasza propozycja przepisów na obiad wielkanocny w rodzinnym gronie.
Menu na obiad wielkanocny - przepis Wielkanocna zupa chrzanowa
Składniki:
- 150 g uwędzonych żeberek
- 1 -1,5 l bulionu
- 3-4 ziemniaki ziemniaki
- 2-3 białe kiełbaski (surowe)
- chrzan do smaku
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- majeranek
Przgotowanie KROK PO KROKU:
- Na wysokiej patelni lub w garnku z grubym dnem podsmażyć na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać posiekany drobno czosnek i razem podsmażyć.
- Zalać bulionem i włożyć żeberka
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do zupy.
- Dodać białą kiełbasę w całości, przyprawić majerankiem wg. uznania, solą i pieprzem. Gotować pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną.
- Dodać chrzan, doprawić zupę śmietaną i zagotować.
- Podawać z jajkiem i białą kiełbasą pokrojoną w kawałki.
Menu na obiad wielkanocny - przepis Królik w śmietanie
Składniki:
- 1 tuszka królika
- 150 ml białego wina
- 350 ml wywaru warzywnego
- 200 ml śmietany
- 4 łyżki masła
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 5 szalotek
- mały pęczek koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Umytego i osuszonego królika podzielić na kawałki, posypać solą i pieprzem.
- W dużej patelni rozgrzać masło obsmażyć kawałki królika aż bedą rumiane.
- Wlać wino i dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
- Dodać pokrojone warzywa (marchewka, pietruszka i szalotki) i zalać wywarem.
- Dusić na małym ogniu 1-1,5h.
- Gdy królik będzie miękki, wyjąć go z patelni, powstały wywar wymieszać ze smietaną i dodać posiekany koperek. Wymieszać i z powrotem włożyć królika.
- Podawać z ziemniakami i sałatą.
Menu na obiad wielkanocny - przepis Wielkanocna pascha
Składniki:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 250 g masła
- 200 ml cukru pudru
- 5 żółtek
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 5 żółtek
- 30 g skórki pomarańczowej
- 60 g obranych migdałów lub ulubionych orzechów
- 60 g suszonych owoców (morele lub figi)
- 100 g rodzynek
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Wyjete wcześniej z lodówki masło wymieszać dokładnie z cukrem pudrem, wanilinowym i skórką z cytryny, aż powstanie biały krem.
- Cały czas mieszając dodawać po jednym żółtku.
- Dodać twaróg i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać skórkę pomarańczową, posiekane orzechy i owoce suszone i wszystko delikatnie wymieszać.
- Do miski włożyć duże sitko. Wyścielić sitko gazą lub cienkim, lnianym materiałem. Włożyć gotową masę serową, brzegi materiału zawinąć z wierzchu, przykryć i obciążyć.
- Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
- Paschę wyłożyć na talerz, zdjąć materiał i podawać.
ZOBACZ TAKŻE: